
Miyajima manjuu
Elkezdődött a szeptember, az iskola és lassan az őszi kurzusaink is!
Apropó, jelentkeztél már?😏
Ugyan a nyarat lassan búcsúztathatjuk, de azért, hogy ne legyen olyan keserű a hangulatunk, hoztam nektek egy kis édességajánlót helyszínajánlóval egybekötve. 😉
Szeretnél jobban megtanulni japánul? Kattints a jelentkezés gomra!

Sziasztok NihonGO-sok!🤗
A momiji manjuu (もみじ饅頭) Japán egyik legismertebb wagashi-ja (japán hagyományos édessége 和菓子), amely a hiroshimai prefektúrában található Miyajima-szigethez(宮島)kötődik.🦌⛩
A sütemény különlegessége nem pusztán a formájában és ízvilágában rejlik, hanem abban is, hogy szervesen összekapcsolódik Japán szezonális esztétikájával, a helyi vallási-kulturális gyakorlattal és az édességtörténet fejlődésével.🤗

🍁Történeti háttér
A momiji manjuu létrejöttét a Meiji-korszak végére (明治時代 1868-1912) datálják. Egyes források szerint a süteményt a Takatsuya nevű fogadó készítette először a Miyajima-ra látogató zarándokok és turisták számára. Az ötlet az volt, hogy a régió jellegzetes szimbólumát, a juharlevelet (momiji) süteményformába öntsék, és így egy, a helyhez erősen kötődő gasztronómiai szuvenírt hozzanak létre.🎁
A Meiji-kor Japánban a modernizáció és nyugati hatások befogadásának korszaka volt, ami a gasztronómiában is tükröződött. A momiji manjuu jól példázza ezt a kettősséget: bár wagashi-ként a japán édességkultúrához tartozik, mégis piskótaszerű tésztája a nyugati hatások (pl. castellaカステラ) adaptációjának eredménye. Így vált a momiji manjuu a hibrid japán desszertek (和洋折衷, wayō secchū) egyik mintapéldájává.😋
🍁Elkészítése

A momiji manjuu alapját egy tojásalapú, piskótaszerű tészta képezi, amely közelebb áll a castella (カステラ) süteményhez, mint a tradicionális gőzölt manjuu-hoz.😋
A recept fő összetevői:
Liszt – jellemzően alacsony sikértartalmú, hogy a tészta puha maradjon.
Tojás – szerkezetet ad, és a sütés során a levegő beépülésével lazaságot biztosít.
Cukor és méz – édesség mellett nedvességet és enyhe karamelles ízt adnak.
Sütőpor – a nyugati sütőtechnikák hatására került a receptbe.
A tésztát speciális juharlevél alakú öntőformákban sütik ki. Ezek tradicionálisan öntöttvasból készültek, ma azonban ipari környezetben teflonbevonatú formákat is alkalmaznak, amelyek egyenletes hőeloszlást biztosítanak.🤩

🍁Töltelékek

A klasszikus töltelék az azuki babból készült anko (legtöbbször koshian, azaz simára szitált vörösbabpüré). Azonban a 20. század második felétől egyre többféle variáció jelent meg:
Shiroan (fehérbabpüré)
Matcha (zöldtea)
Kurian (gesztenyepüré)
Csokoládé- vagy vaníliapuding
Sajttorta, karamell, sőt sós töltelékek (pl. curry, sajtkrém)
Az ízvilág változatossága azt a gasztronómiai trendet tükrözi, hogy a helyi specialitások modernizáció révén szélesebb fogyasztói körhöz is eljussanak.😊
🍁Szezonalitás és szimbolika
Japán édességkultúrájában a szezonalitás (kisetsukan, 季節感) kiemelten fontos.
A momiji manjuu formája a juharlevél-t idézi, amely az ősz egyik legmarkánsabb szimbóluma.
🌸A sakura a tavasz múlékonyságát jelképezi,
🍁a momiji az elmúlás szépségét, a természet körforgását.
Miyajima különösen híres a Momijidani Park-ról, ahol több száz juharfa pompázik ősszel vörös és arany színekben. A momiji manjuu tehát gasztronómiai metafora: az édesség egyszerre testesíti meg a sziget természeti szépségét és az ősz esztétikai értékeit.✨

🍁Kulturális és társadalmi szerep
A momiji manjuu nem csupán desszert, hanem omiyage (お土産) – azaz utazási ajándék. Japánban ugyani elvárás, hogy az utazók ajándékot vigyenek haza családjuknak és munkahelyi közösségüknek. A momiji manjuu dobozai ezért esztétikusan csomagoltak, és a kollektív fogyasztásra alkalmas formátumot képviselik.😋
Ez a társadalmi gyakorlat hozzájárult ahhoz, hogy a momiji manjuu a hiroshimai régió egyik legfontosabb gazdasági és turisztikai termékévé váljon. A sütemény előállítását mára automatizált gyártósorok is végzik, így évente több millió darabot értékesítenek a régió ajándékboltjaiban és vasútállomásain.😏
Emellett a ryokan-ban, ahol megszálltunk Miyajima-n, az asztalon is várt minket két ajándék manjuu.😁😋

Ha esetleg annyira nem szeretitek a mochi-t, viszont az édességet igen, ezt mindenképp ajánlom, hogy próbáljátok ki, ha esetleg Japánban jártok, vagy valamelyik ázsiai üzletben találtok ilyet.🤗
Judit & Peti
Képek forrásai:
- https://blog.sakura.co/wp-content/uploads/2021/08/shutterstock_488880811-1.jpg
- https://i0.wp.com/www.littlemissturtle.com/wp-content/uploads/2018/12/Miyajima-Island-in-a-wheelchair-Little-Miss-Turtle-Wheelchair-Travel-Blog.jpg?w=1170&ssl=1
- https://toushitsu.jp/wp-content/uploads/2022/01/momiji_2.jpg
- https://hit-product-resources-public.s3.ap-northeast-1.amazonaws.com/images/4016/RkRfb4NbIGKpCcG5Nw7U/original.jpg
- https://miyage-guide.jp/images/2019/11/DSC_0449-960x720.jpg
